Amalie Skrams verden

Til 150-årsmarkeringen av Amalie Skrams fødsel, 22. august 1846, utkom i 1996 Amalie Skrams verden, en rikt illustrert praktbok med tekst av Irene Engelstad, Liv Køltzow og Gunnar Staalesen. 

Liv og diktning er vevet sammen til et fint nettverk i Amalie Skrams forfatterskap. Hun hadde en sjelden evne til å levendegjøre sine skikkelser. Personer, interiører, landskap og episoder i fortellingene er ofte hentet fra hennes egen virkelighet. Denne boken viser den nære forbindelsen mellom forfatterens litterære univers og hennes virkelige liv. I tekst og bilder følger vi Amalie Skrams kunstneriske utvikling. Samtidig blir vi kjent med hennes oppvekstår i Bergen, hennes to stormfulle ekteskap, familie, barn, forfatterkollegaer og kunstnervenner.

Gunnar Staalesen hadde skrevet kapittel II i boken: "Hellemyrsfolket – En skjult selvbiografi?" og avsnittet om skuespillet Agnete: "Scenekunst om livsnederlag".

Fra pressen:

"Gunnar Staalesen, Liv Køltzow og Irene Engelstad har med denne boken klart å gjøre Amalie Skram til en enda mer levende og fengslende personlighet. De skaper en trang til å lese mer av og om denne berømte forfatteren." (Ågot Caroline Nilssen, BA.)

"Kanskje egner den seg aller best som inngangsport til Amalie Skrams forfatterskap. Den gir iallfall lyst til å lese/lese om igjen denne dikterens verker, gå inn i hennes verden." (Eiliv Eide, Bergens Tidende.)

"… et særs delikat verk å bla i, en vakker dokumentasjon av en betydelig forfatters kunstneriske og virkelige liv." (Torill Brekke, Aftenposten.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1996

Samarbeidspartner: Irene Engelstad og Liv Køltzow

Forlag: Gyldendal