Bodonimysteriet

Bodonimysteriet, En kriminalhistorie fra Hollendergaten (2003) er en liten bibliofil-godbit, utgitt som miniatyrbok av Bodoni Hus trykkeri og godkjent etter normer vedtatt på Den første internasjonale Miniatyrbokutstilling i Ljubljana i 1983. Idé, billedredaksjon og grafisk tilrettelegging var ved Jo Gjerstad, som også hadde skrevet en artikkel i boken om typografen, gravøren, boktrykkeren og skriftskaperen Giambattista Bodoni. Boken var på 416 sider med 34 illustrasjoner og ble utgitt i et begrenset opplag på 1500 nummererte eksemplarer.

"Hollendergaten falt aldri helt til ro.
Denne hustrige mandagskvelden i februar 1924 tok det lang tid før ferdselen gjennom gaten stilnet av. Ennå hørtes hammerslagene fra smien til Jørgen smed borte ved Korskirken. Strilene fra Nordhordland og Sotra som ikke hadde nådd den siste båten hjemover, tuslet slukøret inn til et av kaffehusene i gaten for å tinge seg losji på loftet. Da overnattingen var sikret, unnet noen av dem seg en aldri så liten kaffidoktor nede i kafeen, diskret skjenket under bordet fra spritflasken de tidligere på kvelden hadde kjøpt hos en av gaukerne rundt Kjøttbasaren. Men de var ikke de eneste. Like sikkert som nattens flyvende insekter søkte mot lyset, trakk byens trekktøser hit, usikre på omsetningen en vinterkveld som denne, med frostrøk i luften. Der vaket Hollender-Jenny med sitt krumme nesegrev og lokkende smil; der falbød Tøse-Katrine sine herligheter for en billig penge; der skiftet mang en pengeseddel eier i nattemørket. En stril lot seg kanskje lokke inn i et av gatens mange portrom og smalganger, der Kallemann med Beinet stod og ventet for å slå ham ned og ta pengepungen fra ham, med en passende gevinst til lokkeduen også."

I denne gaten skjer det et mystisk drap denne mørke vinternatten i 1924. Da politiet blir tilkalt neste morgen, er det politibetjentene Christian Moland og Ole Berstad – kjent fra Staalesens bergenstrilogi – som blir pålagt oppgaven å komme til bunns i mysteriet …

Fakta

Utgivelsesdato: 2003