Dødelig madonna

Dødelig madonna (1993) var en meget spesiell utgivelse, etter idé og initiativ fra Odd Magnar Syversen. Første utgave ble utgitt i 1000 nummererte eksemplarer til inntekt for Skandinavisk Kriminalselskap, en bibliofilutgave med etterord av Odd Magnar Syversen og illustrert av Kim Hiorthøy. Andre utgave ble utgitt senere samme år, i enklere utstyr og utforming på Syversens eget forlag, Bokmakeriet på Løten. Boken ble skrevet av Fredrik Skagen og Gunnar Staalesen og skildrer det første og hittil eneste møtet mellom de to forfatternes hovedfigurer, Morten Martens og Varg Veum.

I 1537 reiste erkebiskop Olav Engelbrektsson fra Nidaros. Med seg i bagasjen hadde han blant mange andre ting en madonnafigur av kleberstein … Firehundreogfemti år senere blir madonnaen funnet under utgravning av en krypt i Durham-katedralen. Britene bestemmer seg for å gi figuren tilbake til Nidarosdomen, og i desember 1992 legger M/S Venusut fra Newcastle. Om bord er madonnafiguren, ledsaget av en merkelig professor, en kvinnelig journalist, en tv-fotograf – og Morten Martens … Fra Bergen går ferden videre med Hurtigruten M/S Polarlys. Madonnafiguren får nok en ledsager … Varg Veum går om bord. Martens og Veum møtes for første gang. Og madonnaen skjuler en hemmelighet. Den er – dødelig …

Ifølge utgiveren var Dødelig madonna en litterær sensasjon: "Det har hendt mange ganger før at forfattere har skrevet bøker sammen. Også kriminalforfattere har gjort det. Men denne boken er likevel en litterær sensasjon – det er første gang i skandinavisk kriminallitteraturs historie at to godt etablerte forfattere går sammen og lar sine (anti)helter møtes!"

Fra pressen:

"… en fullblods krim, med mange overraskelser på slutten. Det mest forbløffende er at Skagen og Staalesen så ubesværet har maktet å holde fast ved sine helter/antihelters særegenheter." (Terje Stemland, Aftenposten.)

"Det er en nesten forbløffende velkonstruert liten fortelling som Gunnar Staalesen og Fredrik Skagen har gått sammen om. (…) Men den vesle historien er alt for god til å bli forbeholdt samlernes støvete hyller. Den fortjener en ny utgave …" (Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad.)

"… Fredrik Skagen og Gunnar Staalesen klæder hinanden, og den lange novelle er faktisk både spændende og velskreven." (Bo Tao Michaëlis, Politiken.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1993

Samarbeidspartner: Fredrik Skagen

Forlag: Skandinavisk Kriminalselskap/Bokmakeriet