Duen fra Bergen

Hans Hoseløs var klokkerens hjelpegutt. Han forelsket seg i den vakre Dyveke.

"Når hun smilte, gikk det som en varmebølge gjennom hele meg. Men jeg var ikke den eneste. Ikke den eneste hun smilte til, og langt fra den eneste hun fikk beundrende blikk fra. Det var mange som la veien om Hollenderstretet bare for å få et glimt av Dyveke. Og en dag i 1507 kom selveste Erik Valkendorf gjennom stretet."

Valkendorf var danskekongens mann. Han presenterte Dyveke for kongen. Da tok det ikke lange tiden før Dyveke var blitt elskerinnen til Christian 2. av Danmark-Norge.

Duen fra Bergen (2003) er en lettlestbok skrevet for voksne med lesevansker, skrevet på bestilling av Lydbokforlaget. Med utgivelsen følger en cd, der hele teksten er innlest av Frank Krog.

I boken gir Gunnar Staalesen for første gang sin versjon av fortellingen om forholdet mellom Dyveke Sigbritsdatter fra Bergen og den mektige hertug Christian, visekonge av Norge, fra 1513 til 1523 kong Christian 2. av Danmark-Norge. Men perspektivet ligger hos Hans Hoseløs, Dyvekes forsmådde tilbeder fra hennes ungdomsår i Bergen.

"Jeg heter Hans Hoseløs. Jeg er født og oppvokst og har levd hele mitt liv i Bergen. Når jeg skriver dette, er jeg 67 år gammel. Men det jeg skal fortelle om, hendte en gang for lenge, lenge siden, da jeg var ung.

Gamle mennesker synger ennå ’Ørnevisen’. Den handler om at alle småfuglene i skogen holdt møte for å bli kvitt den strenge hauken, som plaget dem slik. Isteden valgte de den stolte ørnen til konge. Han jaget hauken bort.

Jeg vet ikke om noen hauk. Jeg har aldri vært på noe fuglemøte. Alt jeg vet, er at ørnen tok min due. Min lille due fra Bergen. Min Dyveke."

Fakta

Utgivelsesdato: 2003

Forlag: Lydforlaget