1900. Morgenrød

Den første natten i det nye århundret blir konsul Carl August Frimann brutalt slått ned og drept. Saken blir etterforsket og får sin tilsynelatende oppklaring. Men var det egentlig slik det skjedde?

Unggutten Torleif Nesbø drar fra hjemgården i Eksingedalen for å arbeide på anlegget av Bergensbanen. I brakkebyen på Uppsete treffer han Trine, en kvinne med fortid.

Den sensuelle og skjebnesvangre Maren Kristine Pedersen trekker menn til seg som bier til en honningkrukke, og tre av dem dør, alle på dramatisk vis, kanskje på grunn av henne.

15. og 16. januar 1916 brenner store deler av Bergen sentrum ned. Hvordan startet egentlig brannen?

Dette er bare noen få av de fortellingstrådene Gunnar Staalesen fletter inn i hverandre i den bredt anlagte episke romanen 1900. Morgenrød (1997), den første i en trilogi som skulle komme til å omfatte hele det tyvende århundre. Mot et fargerikt bakteppe - unionsoppløsningen i 1905, jobbetid og ubåtkrig, streiker og politiske motsetninger på 1920- og 30-tallet - tegnes et vell av menneskeskjebner, politimenn og skipsredere, skuespillere og sporveisarbeidere, herskapsfolk og tjenerskap. Erotiske bånd knyttes og brytes, kjærlighetsforhold oppstår og ødelegges, mennesker fødes og dør.

Og bakom slynger hele tiden den uoppklarte mordgåten fra nyttårsnatten 1900 seg …

Fra pressen:

"Gratulerer, Bergen (…) En i dobbelt forstand stor roman om vårt århundres begynnelse …" (Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen.)

"Staalesen må ha gjort uvanlig grundig og godt forarbeid for denne romanen, og teksten overbeviser oss om at vi ikke behøver å tvile på faktiske opplysninger om vær og vind, hytter og hus, dampskipsanløp og togavganger. Bergen og omland beskrives med stor detaljrikdom, og sansen for detaljer som karakteriserer og fanger inn tiden, er noe av styrken ved romanen." (Hans H. Skei, Aftenposten.)

"Sjelden har det gått så fort å lese en så tykk bok. Alle personene er sammensatte og troverdige med sterke og svake sider. Ingen likegyldige personer i denne boken! En særlig heldig hånd har Staalesen med kvinneskikkelsene sine. (…) Det er bare å gi seg over, for Gunnar Staalesen er en strålende forteller." (Berit Kobro, VG.)

"… du verden for en forteller Gunnar Staalesen er. Han feirer vårt eget århundreskifte på en verdig måte med denne storslåtte trilogien, og virkeliggjør forfatterens drøm om å overraske sine lesere med å skrive noe radikalt nytt." (Paul Leer-Salvesen, Fædrelandsvennen.)

"… romanen er flot, fascinerende, gribende og grotesk, og herlig henrivende …" (Bo Tao Michaëlis, Politiken.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1997

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Roman

Språk: Norsk

Oversettelser: Dansk,Fransk