Bukken til havresekken

" I begynnelsen var kontoret, og på kontoret satt jeg."

Bukken til havresekken (1977) er den første romanen i serien om Varg Veum. Av William Moberg, advokaten, får Veum i oppdrag å skygge advokatens hustru, Margrete. Men Veum sier nei takk. Han tar ikke skilsmissesaker. Noen dager senere skygger han likevel Margrete Moberg. Hans oppdragsgiver er fruens bror, Ragnar Veide. Varg Veum tjener til det daglige brød og tenker mindre over tilfeldighetenes spill. Handlingen tar en dramatisk vending den morgenen han finner Margrete Moberg død, med en blå stripe rundt halsen og merker etter nålestikk i armen. Når saken endelig er over, er det bare ett sted å gå for privatdetektiven fra Strandkaien:

"Jeg gikk alene hjemover. Jeg hadde ikke mer å utrette. Jeg hadde god tid. Jeg hadde et stevnemøte med en flaske akevitt, men en flaske er en tålmodig venn. Den kan vente. For den venter ikke forgjeves."

Fra pressen:

"Oppfinnsom, underholdende og spennende." (Terje Wiig, Aftenposten.)

"... han behersker sin stil så suverent at boken blir en velregissert forestilling, kjennetegn: grundig håndverk, talent - og fantasi nok til å fylle 200 sider. Og et poeng." (Truls Synnestvedt, BA.)

"... Staalesen har laget en krim som jeg anbefaler på det varmeste." (Elsa Griffiths Ormhaug, Morgenbladet.)

 

Fakta

Utgivelsesdato: 1977

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Kriminalroman

Språk: Norsk

Oversettelser: Dansk,Fransk,Tysk