Den femte passasjeren

"De tre mennene beveget seg langs Torgalmenningen i retning Ole Bulls plass. Mannen i midten hadde et ørlite forsprang på de to andre."

Det tar ikke lange tiden før den vesle opptrinnet under den offisielle åpningen av Festspillene i Bergen, med kongen og kronprinsen til stede, har utviklet seg til en av de mest dramatiske kriminalsakene i bergensk etterkrigshistorie. Passasjerer og mannskap på Askøyfergen blir brutalt drept med maskinpistol. Fire passasjerer og et mannskap på to. Men denfemte passasjeren er det ingen som har sett siden han gikk om bord …

Politiet vet ikke engang at det var en femte passasjer – og konsentrerer seg om de andre fire: en selger, en fremmedarbeider, en husmor på vei hjem fra stevnemøte og en student på vei til sin elskede. Så intens er etterforskningen at de glemmer mannen de nettopp arresterte – og slapp fri igjen: Walther Brecke, også kalt Villsvinet, mistenkt for å ha stukket av med et større parti narkotika …

Den femte passasjeren (1978) var den tredje og siste boken om de to politietterforskerne Dumbo og Maskefjes. De tre bøkene ble senere utgitt som én bok i samleutgaven Dumbo og Maskefjes (1988).

Fra pressen:

"Den femte passasjeren er en kriminalroman av god internasjonal klasse." (Jan Varner, Morgenbladet.)

"… det er blitt en bra bok, spennende og velskrevet. Staalesen er i ferd med å etablere seg som vår mest solide profesjonalist når det gjelder å skrive kriminalromaner, og behøver ikke frykte for sammenligning med andre mer internasjonalt etablerte navn i Den svarte serie." (Nils Nordberg, Dagbladet.)

"Gunnar Staalesen gir også i denne boken prøver på sin friske, direkte stil – setningene er korte og oversiktlige, replikkføringen ledig og naturlig. Fremstillingen har en god fremdrift, de generelle, småfilosofiske betraktningene som krydrer beskrivelsene faller naturlig inn i sammenhengen." (Jan H. Landro, Bergens Tidende.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1978

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Kriminalroman

Språk: Norsk

Oversettelser: Slovakisk