Falne engler

"Begravelsen fant sted på en fredag. Det var ti dager ut i desember, og luften var grå av sludd."

Falne engler (1989) var den åttende romanen om Varg Veum. Denne gangen er det Varg Veum selv som står i sentrum for handlingen, for den standhaftige detektiven må grave seg dypt ned i sin egen fortid for å finne nøkkelen til oppklaringen av det mysteriet den frostbitte desemberbegravelsen danner opptakten til.

Et tilfeldig møte med en gammel klassekamerat fører Veum tilbake i tiden, blant annet til det populære bergenske rockebandet Harpers fra "Bergen Beat"-perioden tidlig på 1960-tallet. Så skjer det et drap, og Veum må begynne å nøste opp en rød tråd som leder ham helt tilbake til hans egen barndom og oppvekst. Med stigende spenning føres leseren frem til den overraskende slutten, som kaster nytt lys over hele handlingsforløpet.

For Falne engler mottok Gunnar Staalesen Bokhandlerprisen 1989, samt Palle Rosenkrantzprisen for beste kriminalroman i Danmark 1990 og Kaliberprisen samme år for beste kriminallitterære verk i Sverige. I oktober 2006 ble Gunnar Staalesens egen dramatisering av romanen oppført på Den Nationale Scene.

Fra pressen:

"Her får vi servert årets beste norske spenningsbok." (Berit Kobro, VG.)

"Etter min mening Staalesens mest helstøpte og velkomponerte roman, dette. Og avgjort den mest engasjerende." (Jan H. Jensen, Adresseavisen.)

"Falne engler er en flott kriminalroman." (Jan Askelund, Stavanger Aftenblad.)

"… seriens hittil beste roman. ’Falne engler’ kombinerer detektivromanens sterkeste sider. Resultatet er en helstøpt, poetisk og inntrengende fortelling fra en samtid som ikke er oppløftende … gjør ham til en viktig stemme i dagens norske litteratur." (Fredrik Wandrup, Dagbladet.)

 

Fakta

Utgivelsesdato: 1989

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Kriminalroman

Språk: Norsk

Oversettelser: Dansk,Engelsk,Fransk,Nederlandsk,Svensk,Tysk