I mørket er alle ulver grå

"Årene går, Veum – og ulven jager."
"Ulven?"
"Tiden, Veum. Tiden lusker gjennom gatene og flekker tenner etter deg. En dag glefser den, og en dag – en dag springer den i strupen på deg. Og da er du ferdig. Strøket av protokollen."

Hjalmar Nymark er en pensjonert politimann med opptil flere uoppklarte saker i sitt private arkiv i en leilighet i Skottegaten. Et mystisk dødsfall på Nordnes i 1971. En drapsmann og angiver fra krigens dager, med tilnavnet Rottegiften. Identitet ukjent. En eksplosjonsartet brann på en malingfabrikk på 1950-tallet, med femten omkomne, men ingen å trekke til ansvar. Hjalmar Nymark aner en sammenheng mellom alle disse sakene, knyttet til en spesiell person.

Så blir Nymark selv offer for en påkjørsel, med døden til følge, og Veums nysgjerrighet og engasjement i saken blir ytterligere forsterket …

I mørket er alle ulver grå (1983) var den femte romanen i serien om Varg Veum.

Fra pressen:

"Ingen moderne forfatter har skildret lys og mørke, skyer, regn, hav, havgap, asfalt og smau som Staalesen. Slik blir bøkene hans fanget i en slags prosa noir, et romantisk/brutalt storbyflimmer." (Fredrik Wandrup, Dagbladet.)

"… en roman om menneskelige verdier. Om mennesker som livet har fart ille med. Om efterkrigstid og nåtid, og kanskje mer enn noe annet, om Bergen by. (…) Humor er heller ikke fraværende i denne romanen, selv om den for det meste er nokså svart." (Eilif Straume, Aftenposten.)

"Varg Veum kommer til bunns i uhumskhetene, men det koster ham mange rift i pelsen. Det skal godt gjøres for leseren å komme Varg Veum i forkjøpet med å løse gåten. Løsningen er oppfinnsom og overraskende, slik vi venter det i en god kriminalroman." (Leif Thoresen, Arbeiderbladet.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1983

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Kriminalroman

Språk: Norsk

Oversettelser: Bulgarsk,Dansk,Engelsk,Fransk,Gresk,Nederlandsk,Russisk,Svensk,Tysk