Mannen som hatet julenissen

"Det var sluttet å snø. Klokken nærmet seg midnatt. Det var bare fem–seks minutter til den opplyste julegaten automatisk skulle visne bort og etterlate seg Gågaten slik den var resten av året på denne tiden av døgnet: mørk og øde."

Mannen som hatet julenisser (1976) var den andre kriminalromanen om Dumbo og Maskefjes, de to politietterforskerne som ble introdusert i Rygg i rand, to i spann (1975).

Det begynte med en maltraktert julenissedukke i et utstillingsvindu: et hærverk ingen på Kriminalavdelingen hadde tid til å gjøre noe med i kriminalitetstoppen før jul. Så, noen dager senere, dukket det opp en død mann i julenissedrakt i et av byens varemagasin, og hele etterforskningsapparatet ble satt i gang. Da den mystiske julenissehateren slo til for tredje gang, begynte panikken for alvor å spre seg i byen: Var det gal morder løs? Var det en psykopat politiet jaktet på? Eller var alt sammen ledd i en nøyaktig planlagt forbrytelse?

Fra pressen:

"Boka er preget av at forfatteren har lært seg kriminalromanens håndverk og form, det er solid gjort dette her. Med to bøker har Staalesen etablert seg i fremste rekke blant de nyere norske kriminalforfatterne." (Nils Nordberg, Dagbladet.)

"Gunnar Staalesen har et fint grep på miljøskildring og finurlige intriger, og man følger nok en gang Dumbo og Maskefjes i deres anstrengelser for å løse opp julenissemysteriet, som viser seg å bunne i høyst realistiske motiver. En respektløs fleip med politiets indre organisasjon, gjort med en viss humor, krydrer det hele." (Leif Thoresen, Arbeiderbladet.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1976

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Kriminalroman

Språk: Norsk