Rygg i rand, to i spann

Klokken var 15.40. Det var tyve minutter igjen av vakten. Alt stod stille. Ikke så mye som et biltyveri engang. Det var en av disse dagene da ingenting skjer.

Slik tenkte de to politiførstebetjentene Olsen og Jensen ved kriminalavdelingen i Bergen, alias Dumbo og Maskefjes. De visste ikke hvor feil de tok. To forbrytelser på samme dag gir dem nok å henge fingrene i: Et ran ved et av byens postkontorer og et mord på en kvinne i en boligblokk. To saker som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre.

Dumbo og Maskefjes setter alt sitt gjenstridige skarpsinn inn og møtes til slutt i et arkimedisk punkt der alle trådene samles …

Rygg i rand, to i spann (1975) var den første kriminalromanen om de to politietterforskerne Dumbo og Maskefjes. Boken markerte Gunnar Staalesens debut som kriminalforfatter og fikk andreprisen i Gyldendals kriminalromankonkurranse 1974. Staalesen ble i juni 1976 tildelt Rivertonprisen for "årets beste kriminalroman 1975" for boken.

Fra pressen:

"… teknisk dyktighet, spenning, humør, stil – flott!" (Nils Nordberg, Dagbladet.)

"Dette er en spennende kriminalroman, i det hele tatt en velskrevet bok – ja, en gledelig begivenhet … en ung mann med udiskutable anlegg for kriminalmysterier." (Terje Wiig, Aftenposten.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1975

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Kriminalroman

Språk: Norsk