Vikingskattens hemmelighet

Vikingskattens hemmelighet (1990) var Gunnar Staalesens første bok for yngre lesere. Den ble senere fulgt opp av Vikingskattens forbannelse(1992) og Vikingskattens voktere (1994).

Atle het en gutt fra Fjaler i Sunnfjord, som drog på korstog med Sigurd Jorsalfar i år 1108. Skipet han seilte med vendte aldri tilbake til Norge. Ryktene fortalte at det ble ført av en storm nedover kysten av Afrika …

Åtte hundre år senere, i 1927, kommer en bergensk reisebokforfatter, onkel Johs, på sporet av dette skipet – og den skatten det skal ha hatt om bord. Sporet fører ham, hans datter Svanhild og nevøen Knut ut på en lang reise – fra Sunnfjord over havet til Portugal og Marokko, for til slutt å følge Congofloden innover mot Afrikas hjerte. Men de er ikke de eneste som er på sporet av Vikingskatten …

En god, gammeldags eventyrroman, inspirert av atmosfæren fra de klassiske "guttebøkene", men til glede – skulle det vise seg – for både gutter og jenter, og mange voksne også.

Fra pressen:

"Med kjærlig hånd tar Staalesen i bruk alle fargene fra skattejaktromanens palett: mystiske personer, overhengende trusler, naturens luner, skumle feller, pirater og fiendtlige innfødte. Og det er spennende, og iblant feiende flott ..." (Merete Alfsen, Dagbladet.)

"’Vikingskattens hemmelighet’ vil være et funn for den som leter etter en opplesningsserie eller fortsettelsesfortelling, med spenning i hvert avsnitt. Samtlige kapitler kunne hatt den overskriften som i hvertfall denne anmelder forbinder med guttebokgenren: ’Spenningen stiger’." (Nils-Petter Enstad, Vårt Land.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1990

Forlag: Gyldendal

Sjanger: Barne- og ungdomsroman

Språk: Norsk

Oversettelser: Dansk,Tysk