Jubileumsfeiring i Oslo og Kongsberg

I anledning 40-årsjubileet for Varg Veum og forfatterens 70-årsdag blir det to arrangementer i Oslo og Kongsberg denne uken.

På Gyldendalhuset i Oslo arrangerer forlaget et åpent publikumsseminar, med denne invitasjonsteksten:

Byens mysterier

Et seminar om Gunnar Staalesens forfatterskap

Gunnar Staalesen fyller 70 år denne høsten, og samtidig er det 40 år siden norske lesere for første gang fikk møte Varg Veum.
I den anledning inviterer Gyldendal til åpent publikumsseminar.

PROGRAM:
Nils Nordberg: Vargspor i kriminallitteraturen
Geir Kjell Andersland: Sosionomdetektiven som ble sannhetsvitne for vergeløse barn
Else Barratt-Due: Varg i Rivertonklubben og Radioteatret
Irene Engelstad: Byens kronikører: Gunnar Staalesen og Amalie Skram
Morten Hammerborg: Gunnar Staalesen som historiker: Om Bergenstrilogien
Tom Remlov: Denne lykksalige dragningen mot drama

Gratis inngang. Salg av vin.

Velkommen!

Dato: 24 oktober Kl 19:00
Sted: Gyldendalhuset

 

Dagen etter er Staalesen invitert til å åpne årets utgave av Kongsberg Krim. Samme kveld er det et program de kaller "Varg Veum under lupen". Om dette skriver krimfestivalen blant annet:

 

Bergensforfatteren Gunnar Staalesen og krim-ikonet Varg Veum fronter årets Kongsberg Krim. Festivalen inviterer kort og godt til bursdagsselskap for dem begge. Forfatteren runder 70 bare en knapp uke før festivalen starter samtidig som det er 40 år siden Varg Veum så dagens lys i romanen «Bukken til havresekken».

Festivalen har hentet inn fire av de fremste norske krimforfatterne til å delta i feiringen og sette søkelyset på Varg Veums rolle som krimhelt gjennom 40 år. Det skjer under den offisielle åpningen onsdag 25. oktober. Det er naturligvis 70 årsjubilanten selv som åpner årets Kongsberg Krim. Deretter er det duket for bokkafe og bursdagsselskap, hvor Kjell Ola Dahl, Jørn Lier Horst, Torkil Damhaug og Hans Olav Lahlum setter «Varg Veum under lupen». Temaet er «Samfunnskritikk og underholdning - hand i hand».

Enestående
Gunnar Staalesen har en nærmest enestående posisjon i norsk krimlitteratur. I en mannsalder har hans rufsete bergenske krimhelt Varg Veum engasjert oss i bokform, på filmlerretet og via tv-ruta.
Da Veum så dagens lys i boken «Bukken til havresekken» i 1977 hadde Staalesen allerede to krimromaner og en Rivertonpris på samvittigheten. «Bukken til havresekken» dannet også opptakten til gullalderen i norsk krimlitteratur. Med Varg Veum som foregangsmann og inspirasjonskilde har norske krimforfattere erobret verden de siste tiårene.

Ikon
I dag fremstår Varg Veum som et ikon i norsk kriminallitteratur. Han har fått sin egen statue i hjembyen Bergen, og i 2012 ble han i anledning sin 70-årsdag som den første fiktive person tildelt Rivertonklubbens Ærespris. Opphavsmannen kan også smykke seg med et solid knippe priser for sin litterære innsats. Han er blant annet en av fire forfattere som er hedret med Rivertonprisen to ganger.

 

18. oktober ble forfatterens 70-årsdag markert med en stor festforestilling på Den Nationale Scene i Bergen.