Brennende gull

"Tidlig på 1690-tallet kom en ung mann til byen fra Fjaler i Søndfjord fogderi. Siden han var fjerde gutt i arverekken til bruket Veum ved Dalsfjorden, kunne han ikke gjøre seg noen forhåpninger om å overta det. I stedet valgte han å reise til Bergen, i håp om å få arbeid der, enten i byen eller på et av de mange skipene som hele tiden la til kais der." Denne unge mannen heter Nils Leidulvsson Veum. Han får jobb som fløttmann, en av dem som for en rimelig betaling rodde personer frem og tilbake over Vågen i Bergen. I tillegg får han oppdrag som en slags etterforsker for politimesteren i byen, Claus Fasting. Spesielt dramatisk utvikler det seg etter at store deler av byen brenner ned 19. mai 1702 og det noen dager etterpå blir funnet et lik flytende i Vågen. Etterforskningen av saken bringer Nils inn i gullsmedmiljøet i Bergen på 16-1700-tallet, der mørke intriger etter hvert vokser frem.

Det er med andre ord en av Varg Veums forfedre man møter i denne kortromanen, skrevet av Gunnar Staalesen og utgitt på Bodoni Forlag i anledning Bergens Gullsmedslaugs 450-årsjubileum. Jubileet ble markert med en stor feiring i Håkonshallen 9. juni. Bokens tittel er Brennende gull. Den ble gitt som gave til alle deltagerne på jubileet og vil også være i salg i de sentrale bokhandlerne i Bergen eller via bestilling på nett til www.bodoni.no. 

Brennende gull er en klassisk samlerutgave, utgitt i kassett, rikt illustrert og formgitt av Jo Gjerstad, forlagssjef på Bodoni Forlag.