"Regards noirs" - På krimfestival i Frankrike

Gunnar Staalesen deltok 2.-4. februar på krimfestivalen "Regards noirs" (Mørke blikk) i Niort, Frankrike, som eneste nordiske deltager.

"Regards noir" fordeler oppmerksomheten mellom kriminalfortellinger i bøker, film og tegneserier. Niort er fødebyen til den franske filmskaperen Henri-Georges Clouzot, som ville vært hundre år i 2017. I den anledning var det flere kunstutstillinger med installasjoner, bilder, videoer m.m. inspirert av hans filmer.

Staalesen deltok fredag 2. februar sammen med sin franske oversetter Alex Fouillet og sin forlegger Susanne Juul på en rundebordskonferanse i Mediateket i Niort om samarbeidet mellom forfatter og oversetter. Her deltok også den spanske forfatteren José Carlos Somoza og hans oversetter. Lørdag 3. februar satt han i panelet sammen med de to franske forfatterne Hugues Pagan og Benoit Séverac om "Désordres chez les forces de l'ordre" ("Uorden hos ordensmakten").

I tillegg til de offisielle programpostene bestod festivalen dessuten av de klassiske franske boksigneringene, som medfører møter med lesere og andre interesserte - og boksalg i regi av den lokale bokhandleren.

Staalesens siste bok på fransk er Le vent l'emportera (De skal arve vinden), som kom ut i 2017, og det er inngått kontrakt om oversettelse og utgivelse av Der hvor roser aldri dør.