Uglen på loftet

I sin nye bok, Uglen på loftet, Fortellinger fra Bergen, tar Gunnar Staalesen oss med til den oppdiktede gaten Konsul Smiths gate. Boken er inspirert av Kirsten Hetlands miniatyrhus som tidligere stod utstilt i Galleri Hetland på Bryggen.

Konsul Smiths gate ligger "østenfor Nordnes og vestenfor Sandviken". Boken inneholder elleve fortellinger fra Bergen, alle inspirert av rollegalleriet i de fire miniatyrhusene. Her møter du blomsterhandlersken Annemone Nielsen med en mørk hemmelighet i fortiden, Margrethe Øksnevad som har "de flotteste daiene i byen", smeden fra Salhus som hater bergensere, doktor Harkestad som går med liv og lyst inn i sin gjerning, kunstmaler H.P. Elgeseter som helt fra han var liten alltid har interessert seg for nakne damer, det mangfoldige klientellet på Mulkestuen hos Peder Pallesen fra Lonevåg, spøkelset på loftet i nummer 2 og en rekke andre fargerike personligheter. Det ligger en atmosfære av det gamle Bergen en gang på 1930-tallet over fortellingene, slik de blir formidlet av den litt spesielle fortelleren, som folk i gaten bare kaller "uglen på loftet".

Her er både humor og vemod, og til og med litt kriminalitet, i en bok som er gjennomillustrert med fotografier fra de fargerike miniatyrhusene.

Fakta

Sjanger: Kortprosa