Sivert Skuteløs

I 1992 hadde Gunnar Staalesens store dramatisering av Amalie Skrams Hellemyrsfolket urpremiere på Den Nationale Scene, en forestilling som ble en av de største suksessene i moderne bergensk teaterhistorie.

I 1994 var forfatteren tilbake med en langt friere scenisk gjendiktning av den andre boken i serien om Hellemyrsfolket, den friske og salte sjøromanen "To Venner". Forestillingen hadde urpremiere på Den Nationale Scene 17. september.

Sivert Jensen fra Bergen er den evige norske førstereisgutten. I Sivert Skuteløs følger vi ham om bord på briggen "To Venner" tvers over havet til Jamaica og derfra tilbake igjen til Europa. Personer og hendelser kjenner vi igjen fra Amalie Skram, men de er likevel sett i nytt lys og plassert i en musikalsk ramme av folkelige bergenske sanger, fra "Anne Madam" til "Eg har forlotte Bergen for bestandig".

Fra pressen: 

"All skepsis overfor det å ta opp igjen midtpartiet av suksess-prosjektet ’Hellemyrsfolket’ fra 1992 og fiffe det opp til egen forestilling, blir feid vekk av friske stormkast og salt sjøsprøyt. ’Sivert Skuteløs’ står støtt på egne bein. Det bringer oss påny rett inn i Amalie Skrams makeløse forfatterskap, med en friskhet i smellende replikker som Gunnar Staalesen klokt og lojalt tar vel vare på også i denne bearbeidelsen." (Sissel Hamre Dagsland, Bergens Tidende.)

"Dette var eit ramsalt lite stykke som fortener mer enn berre ros. Det fortener eit stort publikum." (Reidar Mathistad, Gula Tidend.)

Les også:

Fra Hellemyrsfolket til Sivert Skuteløs - Om å dramatisere Amalie Skram

Arven fra Amalie

Fakta

Utgivelsesdato: 1994

Forlag: Gyldendal