Vaskerelvens Rose

Vaskerelvens rose hadde urpremiere på Den Nationale Scene 4. oktober 1986, som den ene av teatersjef Tom Remlovs tre åpningsforestillinger på DNS, alle tre norske urpremierer. Vaskerelvens rose var en bykomedie, fritt etter John Marstons fargerike og frodige The Dutch Courtesan fra tidlig på 1600-tallet.

Handlingen foregår i 1920-årenes Bergen, en tid preget av alkoholforbud, sosial løssluppenhet og nyvunnet rikdom. I den fartsfylte komedien er kjærlighet og mordplaner, smugling og svindel bare noen av de sterke ingrediensene. Teksten er ifølge J. W. Eides forlag, som stod for bokutgaven, "velegnet også som ’lesestykke’".

Utenom Vaskerelvens rose selv, Diana (på urpremieren spilt av Oda Schøll), er de to mannlige hovedmotpolene i komedien Hahnegal, en eventyrer (Helge Jordal), og Herbrand Mulken, innehaver av "Mulkestuen" (Lothar Lindtner).

Som en kuriositet kan nevnes at på rollelisten virker det som om forfatteren her presenterer et første møte med flere av de sentrale personene i sin senere "Bergenstrilogi" – blant andre konsul Frimann og Hjalmar Brandt – men det må skyldes tilfeldigheter. Bortsett fra samme klassetilhørighet har ingen av personene i Vaskerelvens rose noe som helst med "Bergenstrilogien" å gjøre …

Fra pressen:

"I ’Vaskerelvens rose’ klaffer så å si alt …  historien er fabelaktig frisk, og med godt øre for hva som kan fungere på scenen og gi gjenklang ute i byen … et fyrverkeri av morsom dialog og frekke små ordspill … Iørefallende musikk, imponerende og miljøskapende scenografi, kjapp og flott regi – hva skal man egentlig gripe fatt i først? Nei, la det være dette: showet er først og fremst Helge Jordals. Gunnar Staalesen har gitt et opplegg som lar Jordal utfolde hele sitt store og makeløse gjøglertalent og vandre lett og ubesværet inn og ut av de forskjelligste personligheter, forkledninger og dialekter." (Sissel Hamre Dagsland, Bergens Tidende.)

"Ein hende gong er det ein fest å gå i teater. Det er dei gongene då alt klaffar. Godt manus, god regi, gode skodespelarar, kort sagt, det som er meint med omgrepet profesjonalitet … Alt no kan ein slå fast at Bergen har fått ein ny bykomedie i toppklassen." (Hermann Starheimsæter, Gula Tidend.)

"En veldreiet intrige, en tidssikker bearbeidelse, en stram og detaljert regi og et sjeldent inspirert ensemble, gjorde lørdagens forestilling til eksempel på noe av det bedre innen hevnkomedie-genren." (Preben Faye-Schøll, Klassekampen.)

"… ikke stort og farlig teater, men en overdådig, lystig og fartsfylt komedie med en sosial indignasjon som fungerer midt oppi løyene … her finnes både stjernespill og ensemblespill samtidig, og kan man egentlig forlange mer? Dette er god og intelligent underholdning." (IdaLou Larsen, Nationen.)

Fakta

Utgivelsesdato: 1986

Forlag: J.W. Eides forlag

Sjanger: Bykomedie