Fredag den 13

Fredag den 13. eller Poseidons hevn var Gunnar Staalesens tredje skuespill. Det ble første gang oppført på Den Nationale Scene, Småscenen, 4. november 1989.

Skuespillet kan leses som en hommage à Agatha Christie, ispedd en dash Helge Krog og noen aldri så få innslag av selvironi. Sentralt i handlingen står kriminalforfatteren Martin Mørk, som idet det skjer et drap på den sommerøyen der han oppholder seg, må gå inn i rollen som etterforsker i et slags mentalt tospann med sin egen seriefigur, privatdetektiven Ulf Ulvheim. I klassisk stil er nemlig øyen innhyllet i tåke, da den første forbrytelsen skjer – og den blir slett ikke den siste. Mørke hemmeligheter ligger skjult i fortiden, hemmeligheter som nå – etter mange år – kommer opp til overflaten igjen, i form av Poseidons hevn …

Fra pressen:

"Det er en snedig intrige Gunnar Staalesen har spunnet omkring en gruppe mennesker som er isolert på en liten øy i tåken. Måtte alle gode makter bevare oss for å røpe den minste tøddel av løsningen, men så mye må vel kunne sies at han gjør den avvekslende mest sannsynlig og minst sannsynlig; han slenger ut både direkte og indirekte hint og hentydninger, samt bastante hindringer for at det tilsynelatende skal kunne være det reelle." (Sissel Hamre Dagsland, Bergens Tidende.)

"Gunnar Staalesens ’Fredag den trettende’ er en riktig appetittvekkende liten godbit for gammel-krimmens venner … et ’rent’ krim-mysterium, spilt med humørfylt patos, og den gir oss alle sjansen til å løse mysteriet før oppklaringen brettes ut." (Astrid Sletbakk, VG.)

Fakta

Sjanger: Kriminalmysterium

Urpremiere: 03. november 1989

Urscene: Den Nationale Scene