Knut Gribb tar Bergenstoget

"Januarmørket la seg som en bøddelhette over Oslo. Tåken grep om havnestrøkene med klamme fingre, og gatebelysningen ble til vasne draugeøyne i det dobbelte mørket."

Tonen er slått an …

8. mars 1986 var det urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen på Gunnar Staalesens kriminalmusikal om Knut Gribb til musikk av Knut Skodvin, Knut Gribb tar Bergenstoget. Dette er romanversjonen, men som det understrekes i forordet: "… i tillegg til at noen av de sentrale figurene i teaterversjonen ikke forekommer i denne boken, er også oppklaringen av mysteriet en annen – slik at ingen som måtte ha lest boken før teaterforestillingen (eller omvendt) skal vite med hundre prosent sikkerhet hvem den skyldige er."

Det begynner med at en mann blir funnet myrdet i Vaterland en kald januarnatt i 1929. Politifullmektig Knut Gribb har knapt fått begynt etterforskningen før han blir tatt av saken – for å konsentrere seg om en sak av største betydning for rikets sikkerhet.

Det skal imidlertid snart vise seg at de to sakene henger sammen, og forbryterjakten fører Gribb med Bergenstoget gjennom en forrykende snøstorm til et dramatisk klimaks i byen mellom de syv fjell …

Teaterforestillingen, med Henrik Scheele som Knut Gribb, Trude Birkelund som den forføreriske Vera Lie og Helge Jordal som den bergenske journalisten Ole Beyer, ble en stor suksess i forfatterens hjemby. Romanen gikk inn i Bladkompaniets veletablerte Gribb-serie – som nummer 59.

Fakta

Utgivelsesdato: 1986

Musikk: Knut Skodvin

Urpremiere: 08. mars 1986

Urscene: Den Nationale Scene

Scenekunst sjanger: Musikal